De ademhaling, een luchtig onderwerp?

jan 11, 2017 | Nieuws

Ademen gaat automatisch, dus we hoeven er niet teveel bij na te denken, toch?
Ons autonoom zenuwstelsel zorgt ervoor dat onze ademhaling doorgaat zonder er bewust van te zijn. Een goede ademhaling zorgt voor een continue aanvoer van zuurstof en het afvoeren van het afvalproduct koolstof. Bij een normale rustige ademhaling wordt lucht actief aangezogen via de neus, daar gefilterd, vochtig gemaakt en dan doorgestuurd naar de longen.

De primaire spier voor de ademhaling is het middenrif ( diafragma): een grote, koepelvormige spier die verbonden is aan de onderste ribben en de bovenste lendenwervels. Wanneer het middenrif aanspant, trekt deze naar beneden in de buik en vergroot de borstholte. De spieren tussen de ribben ondersteunen daarin met als resulterende het drukverschil tussen de longen en omgeving zodat er lucht in de longen wordt gezogen.

De op en neer gaande beweging van het middenrif “masseert” als het ware de buikorganen en werkt als een pomp voor een aanzuigende werking op de vloeistoffen (bloed en lymfevocht) vanuit het onderlichaam. Dit ondersteunt de spijsvertering en eliminatie van afvalstoffen. Het middenrif werkt ook samen met de bekkenbodemspieren. Het heeft hierdoor indirect ook invloed op de blaasfunctie.

De “hulpademhalingsspieren” in de nek en borst kunnen de ademhaling helpen door het optillen van de ribben, naar voren en opzij. Idealiter worden deze spieren alleen gebruikt in noodgevallen, “vecht-of-vlucht” situaties. Stress (negatieve gevoelens, angst, spanning) prikkelt het ademcentrum. Hierdoor ga je sneller en meer via de borstkas ademen. Onder invloed van het autonome zenuwstelsel gaat het spierweefsel dat rondom diverse organen van het lichaam zit, zoals de luchtwegen, darmen, slagaderen, de maag, zich samentrekken waardoor er stressklachten ontstaan. Door het voelen van de klachten, hartkloppingen en duizelingen kun je angstig worden waardoor je nog sneller gaat ademen en de cirkel is rond.

Bij afhankelijkheid van de hulpademhalingsspieren ontstaat een slechte houding, opgetrokken schouders, naar voren houding van het hoofd. Deze, op zijn beurt, belemmert het middenrif om efficiënt te functioneren. De resulterende spierspanning activeert de reactie op stress en er is een verhoogde kans op hoge bloeddruk en hoofdpijn. Wanneer de ademhaling verstoord raakt, wordt je ook vatbaarder voor verkoudheden en longontstekingen. Tevens heeft het ook invloed op rugpijn, vermoeidheid, hyperventilatie en maag- en darmproblemen.

Een test om te kijken of jou ademhaling goed gaat: Adem diep in via je neus, en probeer daarna zo lang mogelijk uitademen. Lukt het niet om langer uit te ademen dan in te ademen of wordt je duizelig, kortademig dan is je ademhaling niet optimaal.

De osteopaat kan hierbij helpen door de spanning op het middenrif weg te halen. De mobiliteit van de ribben, nek-, borst- en lendenwervels worden gecontroleerd en indien noodzakelijk losgemaakt. Ook de bewegingen van de longen en het omliggende longvlies kan behandeld worden. De mondademhaling kan verdwijnen door de spanning op aangezicht en kaak te verbeteren.

Check het filmpje om te bekijken hoe de ademhaling invloed heeft op ons gehele lichaam!

Ytje Geertsma Osteopathie

Ytje Geertsma Osteopathie Lynbaen 14 8563 AZ Wijckel