Wat doe jij als er een lichtje begint te branden in je auto?

jan 10, 2017 | Nieuws

Onze auto brengt ons ergens naar toe. We verwachten dat hij iedere ochtend start, zonder horten en stoten. Zodra er een lichtje begint te branden, gaan we op zoek naar de oorzaak. Want we willen wel graag dat onze auto blijft rijden. Meestal brengen we de auto gelijk naar de garage zodat het lichtje verdwijnt en we lang kunnen genieten van ons vervoersmiddel. Hier hebben we zelfs een jaarlijkse APK-keuring voor over.

Maar wat doen we als er in ons lichaam een lichtje begint te branden? Vaak is de gedachte “ het gaat vanzelf wel weer over”. De meeste mensen zien de klacht als een last. Het zit ons in de weg. Een pijnstiller slikken zorgt ervoor dat je de klacht niet meer voelt. Maar de klacht blijft aanwezig. Het lichaam gaat compenseren en creëert een nieuwe ( grotere) klacht om je bewust te maken van een gebied dat aandacht vereist. Dit kan lichamelijk en geestelijk zijn. Eczeem waar hormoonzalf op wordt gesmeerd, kan op langere termijn terugkomen in problemen met de luchtwegen. Je lichaam gaat een uitweg zoeken om alsnog de afvalstoffen kwijt te raken. Zo kan het bijvoorbeeld ook zijn dat de lage rugwervels een verstoorde bewegingsvrijheid en pijn vertonen, dat op zijn beurt weer veroorzaakt wordt door een blokkade in de voet.

We moeten dus niet van de klachten weglopen, maar naar de klachten toe. Ze willen je iets vertellen. Dit is een andere visie op de functie van klachten. Raak vertrouwd met je lichaam en leer de signalen kennen. Je kunt er beter voor zorgen dat iets niet stuk gaat, dan dat je gaat herstellen wat stuk is. Dit vraagt een actieve houding. Gelijk de oorzaak van het lichtje aanpakken, of op lange termijn een nieuwe auto kopen? Wat zou meer gaan kosten?

Een osteopaat benadert het lichaam als één geheel. Als een deel van het lichaam niet goed kan bewegen, dan kan dat klachten veroorzaken. Zeker wanneer je een beroep of sport uitoefent waarbij het lichaam langdurig en eenzijdig wordt belast. Het is beter om te voorkomen dan te genezen.

Omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan, kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. De vraag is waarom het lichaam klachten heeft gekregen. De osteopaat heeft veel verstand van het gehele lichaam en de onderlinge verbanden wat van groot belang is om de verbanden te begrijpen. Onder andere kennis van de doorbloeding en bezenuwing van de weefsels zoals: spieren, pezen maar ook organen. Het zoeken naar oorzakelijke invloeden is belangrijk herhaling of verergering van klachten te voorkomen.

Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de mobiliteit is afgenomen en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels. Hiermee wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam hersteld. Een osteopaat werkt uitsluitend met haar handen. Ze gebruikt geen medicijnen of apparaten. Ze maakt los wat los moet zitten en helpt zo met zachte rek- en ontspanningstechnieken en ook met gerichte manipulaties en mobilisaties het lichaam te herstellen.

Wat doe jij als je lichtje gaat branden?

Ytje Geertsma Osteopathie

Ytje Geertsma Osteopathie Lynbaen 14 8563 AZ Wijckel