Is de pijn in uw billen te stillen?
Pijn in het bil komt regelmatig voor. De pijn zit lager dan de lendenwervels. Het begint meestal bij het SI-gewricht ( bekkengewricht) en straalt uit richting de bilspieren, en soms zelfs naar het been.
Zwangere vrouwen krijgen vaak te maken met deze klacht. Tijdens de zwangerschap kan dit komen doordat hormonale veranderingen zorgen voor verslapping van de gewrichtsbanden. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor de foetus, wat vooral handig is bij de geboorte. Het heiligbeen of één van de bekkenhelften kan door deze extra speling echter gaan draaien waardoor er pijn ontstaat in één of beide billen en soms zelfs het schaambeen.
Deze klacht komt ook voor bij mannen en niet-zwangere vrouwen. Verzwakking van de diepe buikspieren (transversus abdominus), de bekkenbodem en de diepe rugspieren (multifidi) zijn risicofactoren. Deze spieren worden ook wel de spieren van onze “ core-stability” genoemd. Ze verzorgen de stabiliteit van de onderrug en bekkengordel. Raakt de stabiliteit verminderd, dan gaan de bilspieren als compensatie aanspannen. Op deze manier wordt geprobeerd om het bekken en het heiligbeen bij elkaar te houden. De bilspieren, o.a. M. Piriformis en M. Gluteus maximus, zijn echter kracht spieren. Ze zijn gemaakt om kort en krachtig aan te spannen, bijvoorbeeld tijdens rennen en traplopen. Blijven ze continue aangespannen, dan kunnen er pijnlijke triggerpoints ontstaan als gevolg.
Een bilspier blessure komt ook regelmatig voor bij sporters. Andere typische klachten bij sporters zijn liesproblemen, schouderklachten en rugpijnen. Wist u dat buikpijn en problemen met de darmen regelmatig veroorzakers zijn van rugklachten en dat deze op hun beurt andere blessures kunnen uitlokken? De focus van de osteopaat bij de sporter is op de totale mens gericht en niet alleen op de blessure. Betekent dit dat andere behandelaars overbodig zijn? Integendeel, een goed oordeel over het lokale probleem, de blessure, blijft essentieel en verdient alle aandacht. Daarom is osteopathie goed te combineren met een behandeling door een sportarts, fysiotherapeut of met sportmassage.
De osteopaat onderzoekt en verbetert de spanning en beweeglijkheid van het gehele lichaam, dus ook van de organen, de botstukken van de schedel en de bindweefselvliezen die elke structuur in het lichaam verbinden. De osteopaat zal helpen de bewegingsassen van het heiligbeen en het bekken te herstellen middels manipulaties en/of mobilisaties.
Het hele lichaam wordt onderzocht om ook gerelateerde bewegingsproblemen (bijvoorbeeld vanuit de voet, rug of nek) te verhelpen. Verklevingen door operaties in de onderbuik, zoals bijvoorbeeld na een blindedarmontsteking, het plaatsen van een matje bij een liesbreuk, blaas- of baarmoederverzakking (of na het helemaal verwijderen van de baarmoeder) zijn vaak onderdeel van het probleem. Bij veel vrouwen is de bekkenbodem ingeknipt of ingescheurd geweest na de bevalling. Ook dit geeft een andere krachtverdeling op de hele bekkengordel.
Soms is het daarna nog nodig om oefeningen te doen om de buik, rug en bekkenbodemspieren te versterken: hierdoor krijgen de bilspieren weer rust. Hier kan de osteopaat u in adviseren. Als een intensief oefenprogramma nodig blijkt zal zij doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Ook triggerpoint behandeling met dry-needling kan een goede aanvulling op de therapie zijn.
Ytje Geertsma Osteopathie
Ytje Geertsma Osteopathie Lynbaen 14 8563 AZ Wijckel