Kaak uit balans = lichaam uit balans

jan 11, 2017 | Nieuws

Kaakproblemen (craniomandibulaire dysfuncties (CMD) genoemd) komen veel voor, zonder dat men dit daadwerkelijk in het kaakgewricht hoeft te voelen.

De lijst van mogelijke klachten als gevolg van CMD lijkt oneindig. Onderstaand een kleine opsomming:
Pijn in het kaakgewricht en/of spieren, beperkt kunnen openen van de mond, knakken van het kaakgewricht, pijn in het aangezicht, hoofdpijn, nek- en schouderklachten, draaiduizeligheid, slikklachten, heesheid, bekkenproblemen, lage rugklachten…

Het kan de oorzaak zijn van klachten elders in het lichaam, bijv. nek- en bekkenklachten. Maar andersom is ook een mogelijkheid ( stijgende keten vanuit de wervelkolom naar de kaak). Het kaakgewricht is eigenlijk de verbinding tussen het kauwapparaat en de rest van de schedel. Het is verbonden via het zenuwstelsel met de hals, met de schouderregio en met andere delen van het skelet. Het kaakgewricht is een echt gewricht met twee op elkaar glijdende botstukken. En net als de knie met een meniscus, ligamenten en met spieren. De samenwerking tussen deze verschillende delen bepaalt hoe goed de mond open en dicht kan en hoe goed je kunt kauwen en bijten. Het bepaalt ook de stand van je tanden en de beweging van de andere schedelbotstukken. Tanden die slecht op elkaar staan of abnormale spanning in kauwspieren door stress-situaties kunnen op hun beurt de oorzaak zijn van problemen in de functie van het kaakgewricht.

De osteopaat onderzoekt het functioneren van het kaakgewricht en kijkt of de stoornis in de functie ervan invloed heeft op de klachten elders in het lichaam. Het lichaam wordt als een geheel onderzocht en indien nodig behandeld. Een behandeling van het kaakgewricht zelf bestaat uit technieken op de schedel en de schedelbotten in combinatie met lokale technieken op het kaakgewricht, ligamenten en kauwspieren.

Ytje Geertsma Osteopathie

Ytje Geertsma Osteopathie Lynbaen 14 8563 AZ Wijckel