Liesklachten, waar ligt de oorzaak?
Klachten in de liesstreek zijn zeer divers en kunnen komen door verschillende oorzaken. Het kan bijvoorbeeld voortkomen uit bewegingsbeperkingen van het heupgewricht zelf. Het heupgewricht is een functionele eenheid met het bekken, de lage rug en de organen in het bekken. Tevens is de mobiliteit van de onderste extremiteiten ( knie- en enkelgewricht) belangrijk voor het functioneren van ons heupgewricht. Het kan dus zijn dat de oorsprong van de klachten ergens anders ligt in het lichaam.
Verkrampte spieren in de lies (in veel gevallen de M. Psoas Major of de M. Adductoren), een oude liesbreuk, littekenweefsel, verklevingen in de onderbuik van de blaas, baarmoeder of darmen kunnen ervoor zorgen dat de circulatie in de lies niet optimaal is. Zo kan een oude blaasontsteking ervoor zorgen dat de blaas met zijn omliggende structuren verkleefd kan raken. Elk orgaan zit met specifieke banden en vliezen vast in ons lichaam. Raakt dit verkleefd dan kan dit circulatieverlies in het kleine bekken veroorzaken. Dit kan op zijn beurt ervoor zorgen dat er bewegingsverlies in het heupgewricht ontstaat, waardoor er slijtage (artrose) optreedt. De osteopaat kan aan de artrose niets meer veranderen. Maar het kan er wel voor zorgen dat de oorzaak behandeld wordt, zodat de klachten verlichten en het slijtageproces niet verder doorzet.
Sommige mensen ervaren pijn in de lies waarbij er bijvoorbeeld aan een liesbreuk of heupslijtage wordt gedacht. Het is gebruikelijk om naar de huisarts te gaan voor medicatie, naar de fysiotherapeut voor oefeningen of naar het ziekenhuis voor vervolg onderzoeken. Als de uitgevoerde onderzoeken geen afwijkingen laten zien of de medicatie/ oefeningen niet voldoende werken lopen mensen vaak vast met hun klachten: wat nu? Als osteopaat bekijk je het hele lichaam als 1 geheel. Het kan dus zijn dat de oorzaak op een andere plaats zit dan waar tot dusver is gekeken. De pijn in de lies (met soms uitstraling naar het scrotum (balzak), schaamlippen of binnenzijde bovenbeen) kan komen door een inklemming van een zenuw. De zenuwen en bloedvaten voor de spieren in de liesstreek komen uit de hoge lendenwervels. Van daaruit lopen verschillende door de Psoas Major spier. Dit is de grote lendenspier die richting de lies loopt en zich daar vasthecht aan ons bovenbeen. Deze spier kan snel overbelast worden door o.a. een slechte houding, blokkade in de lendenwervels of een disfunctie van het bekken. De zenuwen zelf zitten ingepakt in bindweefsel. Dit weefsel verbindt alle structuren in ons lichaam. Als er een stoornis is in de omgeving van een zenuw kan dit het bindweefsel aantrekken waardoor men in de liesstreek uitstraling kan voelen.
Door de disfuncties niet allen lokaal maar ook daarbuiten te verbeteren heeft de osteopathie een positieve invloed op de lokale pijnklachten in de liesregio.
Ytje Geertsma Osteopathie
Ytje Geertsma Osteopathie Lynbaen 14 8563 AZ Wijckel