Osteopathie bij de zwangere vrouw

Osteopathie kan ook veel betekenen voor de zwangere vrouw. De osteopaat gaat op dezelfde wijze te werk als bij een niet-zwangere vrouw. De osteopaat zal beginnen met een anamnese om dan het onderzoek en de behandeling te laten volgen. De behandeling begint meestal bij het bekken van de zwangere vrouw. In de loop van de zwangerschap zal een houdingsverandering plaatsvinden ter hoogte van de volgende overgangszones in het gehele lichaam: schedel-nek, nek-borst en onderrug-bekken.

Klachten ten gevolge van houdingsverandering en druk op organen kunnen zijn:

  • Rug- en bekkenklachten
  • Uitstralende pijn in de ledematen
  • Veneuze congestie in het kleine bekken met als gevolg oedeem, spataderen, aambeien
  • Hoofdpijn
  • Kortademigheid
  • Spijsverteringsklachten
  • Verhoogde druk op de blaas wat vaker urineren betekent, maar ook een gedaalde circulatie met als gevolg een grotere kans op infecties
  • Refluxklachten

In de praktijk onderzoekt de osteopaat altijd het bekken, de ribben, het borstbeen en de nek. Als één van die zones in zijn mobiliteit beperkt raakt, vermindert het comfort van de vrouw enorm en is behandelen belangrijk.

Door te behandelen wordt het welzijn van de zwangere vrouw niet alleen verhoogd maar wordt ook meer ruimte voor de baby gemaakt.

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een veilige behandelvorm die zich richt op de beweging van het lichaam en op de bewegingen in het lichaam. Deze beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van functiestoornissen in de mobiliteit van gewrichten en weefsels in het algemeen.

Bij de behandeling legt osteopathie de nadruk op de problemen in de structuur en mechaniek van het lichaam. Het doel is de gezondheid van de patiënt te optimaliseren. Osteopathie baseert zich op het concept dat de mens als levend organisme een structurele (anatomie) en functionele (fysiologie) eenheid is.Lees meer »

Ytje Geertsma Osteopathie

Ytje Geertsma Osteopathie Lynbaen 14 8563 AZ Wijckel