icon-parietaal

Parietaal

Het pariëtale systeem is het ons bekende bewegingsapparaat (wervelkolom, spieren, botten, pezen, gewrichten en onderhuidse bindweefsellagen (fascia). Problemen in het bewegingsapparaat kunnen veroorzaakt worden door het gewricht zelf (overbelasting of een ongeval), of door problemen

op een andere plek in ons lichaam (zowel spieren, gewrichten als organen). Het gevolg is een blijvende compensatie wat op termijn problemen kan gaan geven in ons bewegingsapparaat. Dit kan o.a. artrose en/of steeds terugkerende pees- en spierklachten veroorzaken.

icon-visceraal-blue

Visceraal

Het visceraal systeem betreft de inwendige organen met bloedvaten en het lymfestelsel. Klachten in ons lichaam kunnen te maken hebben met het bewegingsapparaat, maar het kan ook met ons viscerale systeem te maken hebben. In sommige gevallen kan de pijn onderdrukt worden ( d.m.v. medicatie), maar wordt de oorzaak niet altijd bestreden. Hierdoor komen de klachten vaak op korte termijn weer terug. In het gebied waar de klachten aanwezig zijn, zit vaak niet de oorzaak.

Daarom zou er ook sprake van een onderliggend visceraal probleem kunnen zijn. Pijn in een spier of gewricht kan ook door een probleem van een inwendig orgaan ontstaan. Een goed voorbeeld hiervan is het hart. Hartklachten kunnen gepaard gaan met pijn op de borst, rond de schouder, nek en het kaakgewricht. In principe kan bij iedere aandoening aan elk inwendig orgaan pijn elders ontstaan. Zo kan bijvoorbeeld een restrictie (beperking) in de fasciën rondom de lever of galblaas tot pijnklachten leiden in de rechterschouder. Menstruatieklachten bij een vrouw geeft bijvoorbeeld vaak onderrugklachten.

Het lichaam is een eenheid; alles is met elkaar verbonden door bindweefsel. Bindweefsel is een verzamelnaam van verbindende structuren, zoals kapsels en banden .Maar ook rond de inwendige organen en de schedel zit bindweefsel (de fascia). Via dit bindweefsel zitten de inwendige organen (en de bloedvaten en zenuwen van het orgaan) vast aan de wervelkolom, het bekken, de ribben, het borstbeen en aan de andere omliggende inwendige organen. Zo blijven de organen op hun plaats en kunnen zij toch bewegen. Naast stevigheid zorgt het ook voor bewegelijkheid van de organen.

Een ontsteking, ongeval of littekenweefsel kan de elasticiteit verminderen van de fascia. Hierdoor kan er rek ontstaan op andere weefsels wat op den duur klachten gaat geven in spieren en gewricht. Naast de fascia kan ook een blokkering van een wervel via de bloedvaten en / of zenuwen de organen beïnvloeden.

icon-cranio-sacraal

Cranio-sacraal

Dit systeem bestaat uit de schedel, wervelkanaal, heiligbeen, zenuwstelsel, hersenvocht circulatie en de fascia. De schedel laat bewegingen toe door middel van zijn schedelnaden, samen met andere elementen. De meer dan 20 botstukken van de schedel hebben allemaal een bepaalde vorm van mobiliteit. Het gaat hier om vervormbaarheid onder invloed van drukverschillen. Elke fixatie in de schedel, mogelijk door verschillende oorzaken (val, ongeluk, geboorte, gebitsproblematiek, kaakproblematiek, oorontsteking, etc.) leidt tot functieverlies van de schedelnaden in de schedel. Het cranio-sacrale systeem is de aansturing van ons lichaam. Het heeft invloed op meerdere fysiologische systemen, waaronder de ademhaling, bloedsomloop, zenuwstelsel en het endocriene systeem ( klieren die hormonen afscheiden).

Er is een voortdurende wisselwerking tussen de drie systemen ( parietaal, visceraal, cranio-sacraal).

De drie systemen zijn onderling verbonden door bindweefsel, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. Belangrijk is hierbij de vloeistofstroom tussen deze drie systemen. We onderscheiden: bloed, lymfe, hersen- en ruggenmergvloeistof (liquor). Deze drie vloeistoffen moeten vrij kunnen stromen in het lichaam. De circulatie kan afnemen bij verminderde weefselmobiliteit met als gevolg verzuring en vervuiling. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam neemt af. Hierdoor ontstaan pijn en functieverlies. Het natuurlijk afweersysteem kan verzwakt raken of juist overgevoelig gaan reageren, met als gevolg overgevoeligheid, pijn, voedselintoleranties en/of allergieën.

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een veilige behandelvorm die zich richt op de beweging van het lichaam en op de bewegingen in het lichaam. Deze beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van functiestoornissen in de mobiliteit van gewrichten en weefsels in het algemeen.

Bij de behandeling legt osteopathie de nadruk op de problemen in de structuur en mechaniek van het lichaam. Het doel is de gezondheid van de patiënt te optimaliseren. Osteopathie baseert zich op het concept dat de mens als levend organisme een structurele (anatomie) en functionele (fysiologie) eenheid is.Lees meer »

Ytje Geertsma Osteopathie

Ytje Geertsma Osteopathie Lynbaen 14 8563 AZ Wijckel