Pijn in nek en schouders, waar ligt de oorzaak?

jan 10, 2017 | Nieuws

Stress, zwaar tillen, lang achter de computer zitten, regelmatig uw smartphone in uw hand, veel in de verkeerde houding staan: het kan allemaal met pijnklachten in de nek, schouders en arm te maken hebben. Soms zelfs met uitstralende pijn of tintelingen in de arm. Het kan zijn dat de diagnose “RSI” wordt gegeven, maar de pijn gaat niet weg. Wanneer bij onderzoek geen duidelijke oorzaak te vinden is en medicatie onvoldoende helpt, zou osteopathie hier uitkomst kunnen bieden. Osteopaat Ytje Geertsma kijkt verder dan de nek alleen. Nekklachten kunnen ontstaan vanuit verschillende oorzaken.

Nekklachten vanuit de borstkas en/ of buik
De klacht heeft haar oorsprong in uw borstkas of buik. Rond elk orgaan bevindt zich fascia. Fascia is bindweefsel dat zorgt voor de beweeglijkheid tussen twee structuren(organen en spieren onderling of orgaan en een spier). Deze fascia bevat de zenuwen en de bloedvaten van de organen en spieren. Veel organen in uw borstkas en buik zijn via 2 zenuwen (de Nervus Vagus en de Nervus Phrenicus) verbonden met de nek. Wanneer de fascia rond de organen is geïrriteerd geeft dit een overprikkeling op de wervels en spieren van de nek via deze zenuwbanen. De wervels kunnen hierdoor, tijdens het bewegen uw nek blokkeren en de spieren voelen stijf aan. Dit ervaart u in de vorm van nekklachten. Een blokkade of een vergrote spierspanning in de nek kan op haar beurt zorgen voor hoofdpijn. De diepere oorzaak van deze klachten hoeven niet in de nek zelf te zitten. Vaak is deze fascia geïrriteerd vanwege een operatie in de borstkas of doordat er in de buik al jaren verklevingen zitten die nu nekklachten veroorzaken. Ook kan de oorzaak liggen in een ongeluk dat u in het verleden heeft gehad of voortkomen vanuit astma/ COPD, maagzuuroprispingen, overmatig diarree/obstipatie of een opgeblazen gevoel in de buik etc.

Nekklachten vanuit de schedel
Regelmatig is de oorzaak terug te leiden naar een kaakprobleem. Het kan ook te maken hebben met o.a. tandproblematiek, het dragen van een beugel, verminderde visus (zicht), verminderde reuk of oor problematiek. Mocht een osteopaat constateren dat de nekklachten of hoofdpijnen afkomstig zijn van klachten die hun oorsprong hebben in en rond de schedel dan zal zij deze behandelen of doorverwijzen naar een ander specialisme die de oorzaak kan behandelen.

Dit zijn slechts 2 voorbeelden van de mogelijke oorzaken die leiden tot nekklachten. Bij vragen kunt u vrijblijvend contact opnemen met osteopaat Ytje Geertsma.

Ytje Geertsma Osteopathie

Ytje Geertsma Osteopathie Lynbaen 14 8563 AZ Wijckel