Urine incontinentie

jan 10, 2017 | Nieuws

Een veelvoorkomende klacht waar men liever over zwijgt..

Tijdens de zwangerschap, na een bevalling of in de menopauze komt urine incontinentie veel voor. Ongewild urineverlies kan door verschillende oorzaken ontstaan. De oorzaak kan een verandering in de hormoonhuishouding tijdens een zwangerschap of menopauze zijn. Maar een verminderde controle van de bekkenbodemspieren of een verminderde beweeglijkheid van de structuren rondom de blaas kunnen net zo goed de oorzaak zijn van deze klacht.

Er zijn 2 verschillende vormen:
– Stress incontinentie
Dit is ongewild urineverlies bij lichamelijke activiteiten zoals niezen, lachen, springen etc. Door de druk verhoging in de buikholte komt de blaas onder druk te staan.
– Aandrang incontinentie
Dit is ongewild urineverlies waarbij een neiging om te plassen ontstaat die niet te stoppen is. De blaasspier knijpt samen waardoor de druk in de blaas te hoog wordt.

Een osteopaat controleert de verminderde beweeglijkheid van de organen en hun ophangstucturen in het bekken ( blaas, baarmoeder, darmen). Blokkades in het bekken en de lage rug worden indien nodig losgemaakt. Op deze manier wordt de aansturing door de zenuwen en de doorbloeding van de bekkenorganen gestimuleerd. De spanning van het middenrif en de bekkenbodemspieren dienen optimaal te zijn.

Osteopathie is bewezen effectief bij deze blaasklachten. Indien noodzakelijk wordt er samengewerkt met een bekken fysiotherapeut.

Ytje Geertsma Osteopathie

Ytje Geertsma Osteopathie Lynbaen 14 8563 AZ Wijckel