Hoe zit het met jou (bio) ritmische gevoel?
Lichamelijke pijnklachten komen veel voor. Met name de nek, schouder en rug zijn veelvoorkomende regio’s in ons lichaam waar men pijnklachten kan ervaren. Voor de osteopaat is het belangrijk dat een cliënt kan herstellen na een behandeling. Een factor die hierbij vaak vergeten wordt is de rol van ons bioritme, het dag- nachtritme.
Twee hormonen spelen een centrale rol bij het dag- nachtritme: Cortisol en Melatonine. Cortisol is een actiehormoon en dus vooral een daghormoon. Melatonine is belangrijk voor onze slaap en dus vooral een nachthormoon. Het dag- nachtritme loopt van 7:00 tot 19:00 tot 7:00 uur. Tussen 7:00 en 19:00 is het licht en eten, bewegen en werken we. Tussen 19:00 en 7:00 wordt het donker en horen we te rusten en slapen.
Ons bioritme wordt geregeld door een kern in ons brein dat afhankelijk is van zonlicht. Als de zon na opkomst op je oogleden schijnt, wordt het slaaphormoon melatonine afgebroken en cortisol juist geproduceerd. Je wordt wakker en je bloedsuikers, temperatuur en bloeddruk stijgen: tijd om de dag te beginnen! Als deze kern goed functioneert spring je ‘s ochtends fit en fruitig uit je bed.
Als de zon ondergaat neemt de productie van melatonine toe en je lijf gaat langzaam in de nachtstand. Je lichaamstemperatuur en bloeddruk dalen. ’s Nachts is het tijd voor je immuunsysteem. Het is tijd om te herstellen. Er gaat een goede bezem door je lijf en je lever kan starten met ontgiften. Dit is de reden waarom je ochtendurine donker van kleur is. Tijdens je slaap maakt je lichaam groeihormonen aan om te herstellen. Alle energietankjes worden weer aangevuld.
Door de invoering van kunstlicht, creëren we het hele jaar door lange dagen. Voor ons lichaam is het daarom het hele jaar door zomer en is je lichaam het hele jaar door bezig een vetvoorraad op te slaan. Deze vetvoorraad hadden we vroeger nodig om de strenge winters door te komen. We eten de hele dag door en niet meer alleen op de momenten dat onze spijsverteringsorganen actief zijn. Daarmee ontregelen we onze biologische klok. Het gevolg is dat ons lichaam pijnklachten kan gaan ontwikkelen. Het weer gaan leven in je natuurlijke ritme is waarschijnlijk het beste dat je kunt doen voor je gezondheid.
Er zijn veel factoren die de aanmaak van melatonine en cortisol kunnen verstoren, zoals cafeïne, LED-schermen van je telefoon en computer, alcohol, te laat sporten, onvoldoende verduisterde slaapkamer of stress.
De invloed van slaap op je gezondheid wordt vaak onderschat. Wanneer je uren in je dag tekort komt, gaat dat vaak ten koste van het aantal uren slaap. Je werkt nog even door en gaat snel een uurtje later naar bed. Een goede slaap houd je echter gezond, energiek, opgewekt, jong, slank en slim. Een regelmatig slaapritme is daarom zeer belangrijk. Probeer minstens 7 uur te slapen en slaap niet te vaak uit. Slaap in een koele en donkere kamer: In de meeste slaapkamers is ’s nachts teveel verlichting. Dit kan komen door lampjes van apparatuur in de slaapkamer, maar ook door straatverlichting. Drink geen koffie na 14:00 uur. Caffeïne blijft 8 uur in je lichaam en maakt je slaap minder diep. Ook eten na 20:00 uur is niet gunstig voor je bioritme.
Heb jij klachten die niet goed herstellen? Denk dan ook eens aan je bioritme.
Ytje Geertsma Osteopathie
Ytje Geertsma Osteopathie Lynbaen 14 8563 AZ Wijckel