Wat is osteopathie?
Osteopathie is een veilige behandelvorm die zich richt op de beweging van het lichaam en op de bewegingen in het lichaam. Deze beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van functiestoornissen in de mobiliteit van gewrichten en weefsels in het algemeen. Een osteopaat zoekt eerst de oorzaak van een aandoening en baseert hier de behandeling op. Bij de behandeling legt osteopathie de nadruk op de problemen in de structuur en mechaniek van het lichaam. Het doel is de gezondheid van de patiënt te optimaliseren.
Osteopathie baseert zich op het concept dat de mens als levend organisme een structurele (anatomie) en functionele (fysiologie) eenheid is. Structuur en functie beïnvloeden elkaar wederzijds via:
Het pariëtale systeem
Het bewegingsapparaat, gevormd door botten, spieren, pezen, gewrichten, wervels etc.
Het viscerale systeem
De inwendige organen met hun bloedvaten, lymfevaten en besturende zenuwen.
Het cranio-sacrale systeem
De schedel, wervelkanaal en het heiligbeen met daarin het hersenvocht, de vliezen en het zenuwstelsel.
Deze systemen werken mee om het lichaam gezond te houden of om een ziekte te lijf te gaan. Functioneert een deel van het lichaam niet goed, dan beïnvloedt dat ook de rest.
Een osteopaat benadert het lichaam daarom als één geheel. Als een deel van het lichaam niet goed kan bewegen, dan kan dat klachten veroorzaken.
Omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan, kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. De vraag is waarom het lichaam klachten heeft gekregen. De osteopaat heeft veel verstand van het gehele lichaam en de onderlinge verbanden wat van groot belang is om de verbanden te begrijpen. Onder andere kennis van de doorbloeding en bezenuwing van de weefsels. Het zoeken naar oorzakelijke invloeden is belangrijk herhaling of verergering van klachten te voorkomen.
Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de mobiliteit is afgenomen en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels. Hiermee wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam hersteld.
Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen. Hij gebruikt geen medicijnen of apparaten. Hij of zij maakt los wat los moet zitten en helpt zo met zachte rek- en ontspanningstechnieken en ook met gerichte manipulaties en mobilisaties het lichaam te herstellen.
Een osteopaat is geen vervanger van de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door.
Osteopathie voor Sporters
Of je nu een teamsporter bent of graag alleen je sport uitvoert, met osteopathische begeleiding kun je klachtenvrij sporten. Osteopathie is een uitstekende oplossing bij een aanhoudende en steeds terugkerende blessure. De osteopaat kan u helpen een blessure te voorkomen. Twee maal per jaar een preventieve behandeling is hiervoor doorgaans voldoende.
Steeds meer sporters laten zich preventief onderzoeken en behandelen door een osteopaat. Maar natuurlijk kunnen sporters met acute blessures ook een afspraak maken bij de osteopaat. Niet alleen de blessure wordt onderzocht, maar het gehele lichaam wordt als een eenheid bekeken. De osteopaat zoekt naar de oorzaak waarom bepaalde blessures zijn ontstaan of steeds weer terugkomen.
Ytje Geertsma Osteopathie
Ytje Geertsma Osteopathie Lynbaen 14 8563 AZ Wijckel