Bijnieren: onze batterijen die toe zijn aan vakantie?
De bijnieren zijn kleine orgaantjes die als een mutsje op onze nieren liggen. Ze hebben diverse functies: één daarvan is het reageren op stressvolle prikkels met de productie van de hormonen adrenaline en cortisol.
Kortdurende stress is een zinvolle reactie. Mocht je oog in oog komen te staan met een vijand dan kun je op 2 manieren reageren: vechten of vluchten! Adrenaline helpt ons om helder te denken en verhoogd de bloedtoevoer naar de spieren en het hart om te rennen, klimmen of te vechten. Cortisol is nodig voor het inperken van opgedane ontstekingsreacties als ons lichaam in de strijd beschadigd raakt. Wanneer de spanning voorbij is, dan is het tijd voor herstel. Het lichaam ontspant de spieren, blessures worden hersteld en het spijsverteringssysteem kan zijn werk weer gaan doen.
De stress van tegenwoordig is nog weinig van korte duur. Er zijn tal van redenen om in een blijvende stress toestand te moeten functioneren. Denk maar aan een hoge werkdruk, geldproblemen en emoties. Maar ook verkeerde voeding (te veel suiker, granen, vet) of te weinig lichaamsbeweging is een stresssituatie voor ons lichaam. Deze situaties zorgen ervoor dat ons lichaam te veel in de stress toestand komt en dat er te weinig tijd is om tussendoor te herstellen. Ook bij langdurige stress reageren de bijnieren primitief met de productie van adrenaline en cortisol. Het bloed verdeelt zicht over de hersenen, het hart, de longen en de spieren. Slechts weinig gaat er naar de darmen. Bij stress is overleven belangrijk, niet het verteren van je eten! Spijsverteringsklachten en een verminderde weerstand zijn het gevolg. Op den duur kunnen de bijnieren niet meer voldoen aan de vraag naar cortisol en adrenaline; ze raken uitgeput en zijn toe aan vakantie!
Langdurige stress wordt ongezond en er ontstaan klachten zoals vermoeidheid, energie tekort, slaapproblemen, allerlei pijnklachten in het gehele lichaam en buikklachten. Wanneer de pijnklachten afzakken kom je lekkerder in je vel te zitten. De osteopaat kan ervoor zorgen dat de pijnklachten verminderen of helemaal verdwijnen, zodat ook de herstelstand beter kan functioneren. Ook kan de osteopaat specifieke behandeltechnieken toepassen om de stress te verminderen in het lichaam. Het zelfgenezend vermogen wordt op deze manier gestimuleerd. Soms is het nodig om bij stress gerelateerde klachten andere hulpverleners in te schakelen zoals een positieve verandering van leefstijl of aanpassing van het voedselpatroon.
Extra tips:
– Plan dagelijks een ontspanningsmoment voor jezelf in.
– Breng wat humor in je dag. Wees bewust van de leuke dingen om je heen en lach!
– Het toepassen van mindfulness en ademhalingsoefeningen die helpen bij het veranderen van je reacties op stress.
– Vermijd mensen die je energie opzuigen. Zoek positieve mensen op die je steunen en aanmoedigen.
– Zorg voor een goede nachtrust. Cortisol en melatonine zijn elkaars antagonist. Als het donker wordt, maken de hersenen melatonine aan, wat je slaperig maakt. Houdt je ’s avonds alle lampen in huis aan, en kijk je naar flitsende tv-beelden, dan blijft de productie van melatonine uit, en je bijnieren blijven actief. Dimmen dus, zoek ontspanning voor het slapengaan.
– Neem zoethout als extra ondersteuning voor je bijnieren
Ytje Geertsma Osteopathie
Ytje Geertsma Osteopathie Lynbaen 14 8563 AZ Wijckel